The Great Canadian Trivia Challenge (2022)

The Great Canadian Trivia Challenge (2022)

We had a fun time on Sunday, June 26th (our annual Canada Day service, always the Sunday prior to July 1) with the Great Canadian Trivia Challenge. Here are the questions (with the answer key at the end) so you can have some with your friends and family:

1. What is Canada’s national animal?
a. Beaver
b. Bear
c. Emerald Ash Borer

2. The name “Canada” traces back to Jacques Cartier who misunderstood the Iroquois word “Kanata” and thought it meant “country.” What does Kantata actually mean?
a. River
b. Village
c. It’s freezing

3. Winnie the Pooh was named after something or someone in Canada. What or who was it?
a. A.A. Milne’s Aunt Winnifred
b. A whiny child at Union Station with a stuffy
c. Winnipeg

4. About how many lakes are in Canada?
a. 48,500
b. 2 million
c. 500,000

5. Barrie is now located on the traditional territory of the _____ people, which include the Odawa, Ojibwe, and Pottawatomi Nations collectively known as The Three Fires Confederacy.
a. Athapaskan
b. Anishinaabeg
c. Métis

6. Is it against the law to challenge someone to a duel in Canada?
a. True
b. False

7. Canada contains what percentage of the world’s forests?
a. 3%
b. 9%
c. 27%

8. What were the Toronto Maple Leafs called before they were the Maple Leafs?
a. St. Patrick’s
b. Arenas
c. Marlies

9. How many Tim Horton’s locations are there around the world?
a. 5291
b. 1121
c. 12,310

10. Hi-hop artist Drake is Canadian. What is his real first name?
a. Drake
b. Aubrey
c. Moses

11. Who was the first Canadian in space?
a. Obi-Wan Kenobi
b. William Shatner
c. Marc Garneau

12. What is the average life span of a Canadian?
a. 75
b. 82
c. 88

13. In what year did the Canadian government apologize for its role in the residential school system?
a. 1967
b. 2008
c. 2017

14. Montreal used to have a major league baseball team. What was it called?
a. Montreal Alouettes
b. Montreal Habitants
c. Montreal Expos

15. How many Canadians died in World War Two?
a. 16,400
b. 32,400
c. 45,400

16. Which artist was known as “Canada’s Van Gogh”?
a. Tom Thomson
b. Emily Carr
c. Christopher Garrett

17. Canada is ranked as:
a. The most educated country in the world
b. The most populated country in the world
c. The most polluted country in the world

18. What word do non-Canadians notice us saying a lot?
a. “Sorry”
b. “Eh”
c. “We’re better than you”

19. Canada’s motto is in Latin and found on the Royal Coat of Arms of Canada. It is a mari usque ad mare. What does it mean?
a. from sea to sea
b. from strangers to friends
c. from freedom to freedom

Answer Key:
1.a
2.b
3.a
4.b
5.b
6.a
7.b
8.a and b
9.a
10.a
11.c
12.b
13.b
14.c
15.c
16.b
17.a
18.a or b
19.a

share

Leave a Reply

Your email address will not be published.